Home Nieuws
Nieuws
Oogsten start
zaterdag, 13 april 2013 14:42

Vanaf dezee week gaan we beginnen met Mammoet, Rodeo, Spike en Challenge. Na een lange winter is het er eindelijk van gekomen en zijn we begonnen met het oogsten van de vroege afdeling. Hou ons bij op facebook voor actuele foto's en verdere informatie! Nieuwe Hydrangea brochures zijn beschikbaar, ook digitaal op http://retail.flowercouncil.org/nl/productspecial/snijhortensia#inspiratie , Spetterende Hortensia inspiratiebeelden!!!

alt

 
Gelukkig Nieuwjaar!!
zondag, 23 december 2012 14:03

 

 

Medewerkers en directie van Ko Kolk Hortensia wenst u

 

 

Een Gelukkig en Voorspoedig 2013!!!

 

 

alt

 
Nieuwbouw
dinsdag, 17 april 2012 19:54

 

2012 staat bij ons in het teken van vernieuwing. Onze kwekerij bestond uit een oud en een nieuw gedeelte, dat oude gedeelte is nu verleden tijd. De kassen zijn in februari gesloopt, de nieuwe voeting is gezet en ondertussen zijn ze begonnen met spanten optrekken. De kwekerij zal dit jaar gewoon door blijven produceren, alleen is de oppervlakte gehalveerd. Er is 9000m2 gesloopt en er word op dezelfde plek 13000m2 nieuw gebouwd. Ook het technische gedeelte word aangepakt, zo word het ketelhuis verplaatst, de waterruimte opnieuw opgebouwd met een nieuwe waterunit en wordt er een nieuwe klimaatcomputer geïnstalleerd.

Door deze aanpak zijn we klaar voor een bloeiende toekomst!  Verbeterde teeltomstandigheden dragen bij aan een nog betere kwaliteit. Naast een optimaal groeiklimaat, kunnen we ook eerder oogsten en langer doorgaan in het teeltseizoen, zonder kwaliteit te verliezen.

Een inpressie van het afgelopen jaar:

Nadat we de benodigde vergunningen binnen hadden, kon het startsein gegeven worden. De planten werden verhuisd, het teeltsysteem opgeraapt, en de druppelleidingen verwijdert. Het was opschieten geblazen aangezien Mustang Demolition al stond te popelen om te beginnen met de kas te slopen...

Mustang heeft een geweldige prestatie geleverd door volgens planning de kas binnen 2 weken plat te hebben en de leidingen en kabels die moesten blijven functioneren, te ontzien. Slopen is makkelijk, maar dingen heel houden en ergens omheen slopen is knap lastig kan ik je zeggen.

 

  alt

Het ketelhuis had zijn beste tijd gehad, de oudste ketel heeft al een lang leven erop zitten. Deze Schot heeft eerst dienst gedaan als stoomketel in een schip, is in 1963 omgebouwd tot verwarmingsketel, en staat hier op deze plek nagenoeg 50 jaar! Het eerste jaar werden er kolen in gestookt, later kwam de oliestook. De schoorsteen werd verwijdert en de rest ontmanteld. 50 jaar geschiedenis waar afscheid van moest worden genomen, doet toch  pijn...

alt

De zwaarste kraan van Mustang Demolition werd van stal gehaald om dit klusje te klaren. Deze loodzware schotse ketel word hier naar buitengesleept.

alt

alt

De fundering word aangelegd en de poeren gesteld.

  alt

alt

alt

Hemelwaterafvoeren worden aangelegd...

alt

 Nadat de fundering is gestort, komen de vrachtwagens van Havecon de dam op om de benodigde spanten en tralieliggers aan te voeren. Zoals te zien wordt de kas helemaal spierwit door de wit gepoedercoate onderdelen.

  alt

alt

Het oude ketelhuis blijft intact totdat het nieuwe beglaasd is en de ketel verplaatst kan worden. dit brengt wat uitdagingen met zich mee zoals te zien op de foto hierboven. De ketel moest opzij omdat er precies een paal moest komen op die plek. De nieuwe goten lopen door het oude gebouw heen, en hier en daar moet wat geslepen en gezaagd worden...

alt

alt

Het beglazen kan beginnen. Allereerst dus zogezegd met het ketelhuis dat word voorzien van wit gehard glas. Het weer zit niet echt mee dit voorjaar, zoals je kan zien aan de plassen. Het zou alleen nog maar erger worden.  

alt

Hier links op de foto zie je waterafdeling in aanbouw met de silo's, het betonijzer is net gelegd en de dag erna zou hier beton gestort worden. Na 10 dagen is het beton hard genoeg om de ketel te kunnen verplaatsen naar zijn nieuwe plek.

alt

  alt

 

alt

Nadat de ketel verplaatst is en het beglazen is gevordert tot aan het oude ketelhuis, kan het gebouwtje gesloopt worden. Maar helemaal weg gaat het nog niet, in verband met de hoofverdeler, de klimaatcomputer en de voedingscomputer die er staan te draaien voor het achterste vak hortensia's!

alt

De laatste meters beglazen... Het dek is gesloten, nu de luchtmechanieken nog. En de gevels beglazen. Temperaturen in de kas lopen flink op zonder luchtramen eind mei...

alt

 

alt

De nieuwe klimaatcomputer van Priva doet z'n intrede, hij zal de oude van de Burg computer vervangen, en het watergeven zal vanaf nu via de klimaatcomputer gestuurd worden, wat veel voordelen bied. We kunnen vanaf nu met iPhone of iPad door de hortensia's lopen en tegelijkertijd instellingen veranderen en bijsturen waar dat nodig is. Bedieningsgemak en tijdswinst zijn de grote voordelen van dit systeem, wat uiteindelijk zal leiden tot management besparing en betere fine-tuning.

alt

Op deze foto zijn de planten te zien die straks de kas weer in zullen gaan. Leuk detail is dat we het opgeraapte teeltsysteem in februari gebruiken om de planten weer op te telen. De planten staan weer in potten gevuld met Growcubes. In november zijn ze terug op hun definitieve plek in de nieuwbouw geplaatst.

alt

alt

alt

De waterruimte begint al ergens op te lijken. Alles krijgt een logische plek, en overal kan rekening mee worden gehouden. Gevolg is een logische indeling en een nette opstelling.

 

alt

De ketel op zn nieuwe plek.

alt

Machines zijn voor kinderen altijd zeer interressant...!

alt

Nadat de ondergrond is geëgaliseerd kan het gronddoek getrokken worden, zonnebrillen zijn aanbevolen! De verwarmingspijpen worden neergelegd, en het teeltsysteem kan worden aangelegd. Het schermdoek wordt er ingetrokken en geïnstalleerd.

alt

Het teeltsysteem word aangelegd. U ziet dat de teeltgoten door een grote walsmachine van een rol af gevormd de kas ingedraaid worden. Zo een rol weegt een 1600 kilo, en is van hoogwaardig staal met een polyester coating erop. De potten passen precies in de goot, en worden ligt geklemd door de zijdes van de teeltgoot. Voordeel van dit systeem is geen lekkages en een betere werkhouding.

alt

alt

De kas is gebouwd door Havecon Kassenbouw, voor meer foto's klik op http://www.havecon.com/nl/projecten/223-ko-kolk

 

 
vakantieperiode loopt ten einde
donderdag, 11 augustus 2011 21:21

Het is nu half augustus, en kunnen concluderen dat na een moeilijke start van het snijhortensia seizoen, tot nu toe alles voor een leuke prijs verkocht word. Het tegenvallende zomerweer speelt daarbij denk ik een grote rol, maar ook de uitstekende kwaliteit die op de veiling te vinden is, doet de verkopen goed. Opvallend ook dat Schneeball het nog tot ver in juli prima deed qua prijsvorming, bedenkend dat dat voorgaande jaren verre van ideaal was. De stijgende lijn qua prijs is ingezet en zal richting september zeker oplopen. So far, so Good!

Op een verhoogde meeldauwdruk na, moet ik zeggen dat het in de kas een stuk makkelijker telen is dan met een hete zomer. De bollen worden qua omvang ook groter met een rustigere zomer. Helaas staat de verwarming wel al begin augustus aan, om de vochtproblemen voor te blijven en de groei in het gewas optimaal te houden... Al met al een mooi Hydrangea seizoen met kwalitatief goede resultaten!

 
Glazen Tulp gewonnen
vrijdag, 27 mei 2011 17:21

Onwijs blij zijn we met het behalen van de Glazen Tulp voor onze Hydrangea macrophylla 'Spike'. Gisteren was de uitreiking in het Kurhaus te Scheveningen onder het genot van een hapje en een drankje. Een zeer geslaagde avond met een nog meer geslaagde uitslag! Voor degene die niet weten wat de glazen tulp is, het is de oscar onder de bloemen en planten innovaties. Dat een Hydrangea op nummer 1 staat, wil wel wat zeggen! Wat heeft ons produkt toch een gigantische groei meegemaakt de afgelopen tien jaar, en wat neemt de Hydrangea tegenwoordig een belangrijke plek in het snijbloemenhandelscentrum van de wereld; FloraHolland, iets om op recht trots op te zijn dus!!!

 
glazen tulp
maandag, 11 april 2011 19:35

We zijn door met Spike, 28 april zullen alle genomineerden voor de 'Glazen Tulp' aan de jury moeten vertellen waarom hun produkt de noviteit van het jaar zou moeten worden, waarna de uiteindelijke prijsuitreiking 26 mei zal plaatsvinden... Spannend!

 
nog 3 weken...
maandag, 28 maart 2011 20:13

We hebben een ontzettend mooi eerste kwartaal achter de rug kwa weer en temperatuur. Dit betaald zich uit in een vitaal gewas wat sneller tot bloei komt, en een basis is voor een succesvol snijhortensia seizoen. Bij ons in de kas beginnen de eerste bollen op kleur te komen, en zoals u gewend bent van ons, zijn we vanaf  laatste week april in productie. We zullen beginnen met Challenge en Spike, later komen daar Mammoet en Snowball bij. Vanaf 15 mei zullen we weer alle soorten op de markt kunnen brengen. Het areaal 'My Terra Cotta' is wat uitgebreid afgelopen winter, zodat hopelijk meer klanten deze prachtige donkerrode Hortensia kunnen inkopen. Spike is overigens genomineerd voor de Glazen Tulp dit jaar, kijken of we die prijs in de wacht kunnen slepen. We moeten het nu opnemen tegen de paarse Glowing Alps, die in mijn ogen absoluut geen noviteit is, aangezien deze Hydrangea al jaren word aangevoerd en pas sinds afgelopen seizoen; 2009, een productcode heeft gekregen, blonk hij uit in de statistieken en is door iemand die absoluut geen verstand heeft van het snijhortensia-assortiment aangeschreven als uitblinkende noviteit...

 
Webshop Hortensia
maandag, 26 juli 2010 19:06

Er is een nieuwe snijhortensia-webshop in de lucht, die het rechtstreeks bestellen bij de Hydrangea kweker een stuk eenvoudiger zal maken. Ko Kolk in samenwerking met Schockman Hortensia's hebben de krachten gebundeld en ons aanbod verenigd op de webshop. Kopers kunnen na ingelogd te hebben, hun boodschappenmandje vullen en vervolgens kiezen hoe en wanneer ze het geleverd willen hebben. Er is zelfs een mogelijkheid om de webshop te integreren in de virtuele voorraad van de exporteur. We zijn nu nog in een testfase met enkele kopers, later zal de dienst algemener worden aangeboden, en volgend jaar zullen er ook andere telers kunnen aanbieden op deze webshop. Dit met het idee, dat hierdoor vraag en aanbod dichter bij elkaar kunnen worden gebracht. Nog vaak zien we dat verkopers niet goed op de hoogte zijn van wat de Hortensiatelers wanneer beschikbaar hebben en vooral hoeveel. Grotere orders worden vaak als een probleem gezien, terwijl het zeer interressant is voor beiden partijen om deze wel goed in te vullen. Als er interesse is voor deze website stuur dan een email naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of kijk maar eens op www.directvandekweker.nl

 
Goede meimaand
maandag, 31 mei 2010 18:47

De snijhortensia prijzen zijn de afgelopen maand goed en zeker ook constant te noemen. Tot nu toe kan de markt de uitbreiding nog goed aan. Wel zijn er bezorgde geluiden te horen. De zwakke euro ten opzichte van de dollar, doet de export goed, dat is zeker. Vorig jaar liep de export naar de VS slecht, de markt die daardoor opengebroken is naar andere landen heeft ons afzetgebied dit jaar doen groeien.

 
Verneveling
donderdag, 13 mei 2010 09:16

Op het moment zijn we bezig met het installeren van een hogedruk vernevelings installatie in de kassen. Dit gebruiken we in de zomer om al te hoge temperaturen te reduceren en het moment van schermen uit te kunnen stellen. Dit zorgt voor een rustiger klimaat, hogere lichtsom, minder stress, en uiteindelijk een betere kwaliteit bloemen.

 
Nieuwe witte hortensia
zondag, 18 april 2010 14:33

De eerste witte Lollypop® bloeit. De vooruitzichten zijn goed!!

 
Lancering Spike® is onderweg
dinsdag, 13 april 2010 19:49

De lancering van Spike® is onderweg.

 
Nieuwe website!
dinsdag, 13 april 2010 19:45

De nieuwe website is gelanceerd!