Home Nieuws Nieuwbouw
Nieuwbouw
dinsdag, 17 april 2012 19:54

 

2012 staat bij ons in het teken van vernieuwing. Onze kwekerij bestond uit een oud en een nieuw gedeelte, dat oude gedeelte is nu verleden tijd. De kassen zijn in februari gesloopt, de nieuwe voeting is gezet en ondertussen zijn ze begonnen met spanten optrekken. De kwekerij zal dit jaar gewoon door blijven produceren, alleen is de oppervlakte gehalveerd. Er is 9000m2 gesloopt en er word op dezelfde plek 13000m2 nieuw gebouwd. Ook het technische gedeelte word aangepakt, zo word het ketelhuis verplaatst, de waterruimte opnieuw opgebouwd met een nieuwe waterunit en wordt er een nieuwe klimaatcomputer geïnstalleerd.

Door deze aanpak zijn we klaar voor een bloeiende toekomst!  Verbeterde teeltomstandigheden dragen bij aan een nog betere kwaliteit. Naast een optimaal groeiklimaat, kunnen we ook eerder oogsten en langer doorgaan in het teeltseizoen, zonder kwaliteit te verliezen.

Een inpressie van het afgelopen jaar:

Nadat we de benodigde vergunningen binnen hadden, kon het startsein gegeven worden. De planten werden verhuisd, het teeltsysteem opgeraapt, en de druppelleidingen verwijdert. Het was opschieten geblazen aangezien Mustang Demolition al stond te popelen om te beginnen met de kas te slopen...

Mustang heeft een geweldige prestatie geleverd door volgens planning de kas binnen 2 weken plat te hebben en de leidingen en kabels die moesten blijven functioneren, te ontzien. Slopen is makkelijk, maar dingen heel houden en ergens omheen slopen is knap lastig kan ik je zeggen.

 

  alt

Het ketelhuis had zijn beste tijd gehad, de oudste ketel heeft al een lang leven erop zitten. Deze Schot heeft eerst dienst gedaan als stoomketel in een schip, is in 1963 omgebouwd tot verwarmingsketel, en staat hier op deze plek nagenoeg 50 jaar! Het eerste jaar werden er kolen in gestookt, later kwam de oliestook. De schoorsteen werd verwijdert en de rest ontmanteld. 50 jaar geschiedenis waar afscheid van moest worden genomen, doet toch  pijn...

alt

De zwaarste kraan van Mustang Demolition werd van stal gehaald om dit klusje te klaren. Deze loodzware schotse ketel word hier naar buitengesleept.

alt

alt

De fundering word aangelegd en de poeren gesteld.

  alt

alt

alt

Hemelwaterafvoeren worden aangelegd...

alt

 Nadat de fundering is gestort, komen de vrachtwagens van Havecon de dam op om de benodigde spanten en tralieliggers aan te voeren. Zoals te zien wordt de kas helemaal spierwit door de wit gepoedercoate onderdelen.

  alt

alt

Het oude ketelhuis blijft intact totdat het nieuwe beglaasd is en de ketel verplaatst kan worden. dit brengt wat uitdagingen met zich mee zoals te zien op de foto hierboven. De ketel moest opzij omdat er precies een paal moest komen op die plek. De nieuwe goten lopen door het oude gebouw heen, en hier en daar moet wat geslepen en gezaagd worden...

alt

alt

Het beglazen kan beginnen. Allereerst dus zogezegd met het ketelhuis dat word voorzien van wit gehard glas. Het weer zit niet echt mee dit voorjaar, zoals je kan zien aan de plassen. Het zou alleen nog maar erger worden.  

alt

Hier links op de foto zie je waterafdeling in aanbouw met de silo's, het betonijzer is net gelegd en de dag erna zou hier beton gestort worden. Na 10 dagen is het beton hard genoeg om de ketel te kunnen verplaatsen naar zijn nieuwe plek.

alt

  alt

 

alt

Nadat de ketel verplaatst is en het beglazen is gevordert tot aan het oude ketelhuis, kan het gebouwtje gesloopt worden. Maar helemaal weg gaat het nog niet, in verband met de hoofverdeler, de klimaatcomputer en de voedingscomputer die er staan te draaien voor het achterste vak hortensia's!

alt

De laatste meters beglazen... Het dek is gesloten, nu de luchtmechanieken nog. En de gevels beglazen. Temperaturen in de kas lopen flink op zonder luchtramen eind mei...

alt

 

alt

De nieuwe klimaatcomputer van Priva doet z'n intrede, hij zal de oude van de Burg computer vervangen, en het watergeven zal vanaf nu via de klimaatcomputer gestuurd worden, wat veel voordelen bied. We kunnen vanaf nu met iPhone of iPad door de hortensia's lopen en tegelijkertijd instellingen veranderen en bijsturen waar dat nodig is. Bedieningsgemak en tijdswinst zijn de grote voordelen van dit systeem, wat uiteindelijk zal leiden tot management besparing en betere fine-tuning.

alt

Op deze foto zijn de planten te zien die straks de kas weer in zullen gaan. Leuk detail is dat we het opgeraapte teeltsysteem in februari gebruiken om de planten weer op te telen. De planten staan weer in potten gevuld met Growcubes. In november zijn ze terug op hun definitieve plek in de nieuwbouw geplaatst.

alt

alt

alt

De waterruimte begint al ergens op te lijken. Alles krijgt een logische plek, en overal kan rekening mee worden gehouden. Gevolg is een logische indeling en een nette opstelling.

 

alt

De ketel op zn nieuwe plek.

alt

Machines zijn voor kinderen altijd zeer interressant...!

alt

Nadat de ondergrond is geëgaliseerd kan het gronddoek getrokken worden, zonnebrillen zijn aanbevolen! De verwarmingspijpen worden neergelegd, en het teeltsysteem kan worden aangelegd. Het schermdoek wordt er ingetrokken en geïnstalleerd.

alt

Het teeltsysteem word aangelegd. U ziet dat de teeltgoten door een grote walsmachine van een rol af gevormd de kas ingedraaid worden. Zo een rol weegt een 1600 kilo, en is van hoogwaardig staal met een polyester coating erop. De potten passen precies in de goot, en worden ligt geklemd door de zijdes van de teeltgoot. Voordeel van dit systeem is geen lekkages en een betere werkhouding.

alt

alt

De kas is gebouwd door Havecon Kassenbouw, voor meer foto's klik op http://www.havecon.com/nl/projecten/223-ko-kolk